Ilmselt
tuleb siit nüüd üks viimased Jaapani-teemalisi postitusi. 12 päeva läks ühest
küljest kiiresti, kuid harjusin juba nii ära, et praegu on tunne nagu oleks
paar kuud juba seal oldud. Mõeldes kui kähku tavalised tööpäevad lähevad, siis
viimased nädalad on olnud nii emotsiooniderohked ja võrreldes igapäevase eluga nii palju mulle andnud. Seetõttu ongi minu põhimõte juba kaua aega, et
panustada tuleks eelkõige kogemustesse ja reisimisse kui asjadesse.
Põnevatest
sündmustest veel nii palju, et viimasel kahel päeval sain tunda ka kerget
maavärinat. Olin päris vaimustuses sellest - otsisin kohe googlest üles
maavärinate reaalaja kajastused ning ei olnud ainult minu ettekujutus. Seda
kinnitasid pärast ka teised. Meie kandis oli see üsna nõrk. Seevastu Lõuna-Jaapanis oli eile 6,5 magnituudine maavärin, kus oli isegi hukkunuid. Nõrk variant oli aga huvitav kogemus ja ma lootsingi, et mõni võiks
ikka selle aja jooksul olla.
Nüüd
aga minu viimasest Jaapani päevast natukene. Juba kolmapäeva õhtul mõtles
pererahvas, et kas mul on midagi tähtsat veel
toidust proovimata. Välja nad selle mõtlesid ehk hommikusöögiks sain
lisaks tavapärasele miso supile, praekalale ka riisikooki ehk mochi. See on justkui kokku
pakitud riis - kleepuva ja poolkõva tekstuuriga, mis tehakse soojaks, pannakse
nori lehe vahele ning süüakse loomulikult soja kastmega. Chiaki on selle suur
fänn ning lisab seda tihti enda kausis miso supi või hautiste sisse. Täitsa
huvitava maitsega - kellel huvi tekkis proovida, peab mulle külla tulema, sest
hommikul sokutati üks pakk mulle ka kotti.
Pärast
hommikusööki suundusin veel korra Tokyo kesklinna Shibuyasse, et paaris poes
käia ning ikka külastada ka kuulsat Starbucksi kohvikut, kust avaneb vaade
Tokyo kõike tihedamale ülekäigurajale. Sain isegi õnnekombel istekoha akna
äärde ning nautisin veel viimaseid minuteid kiiret Tokyo suurlinnaelu.
Lõunasöögi
ajal kohtusime Chibas Kyohei ja Chiakiga. Viimaseks kohaks valisime muidugi
ikka sushi. Siin on üldjuhul kahte tüüpi sushirestoranid. Esimene variant on
nii öelda eksklusiivne ja kallim, kus istud kokkade vastas ja nemad valmistavad
sulle tellimuse peale erinevaid sushisid. Taolises kohas käisime minu esimesel
päeval. Teine variant on taskukohasem - seal on ringikujuline liikuv lint, mille
keskel on kokad, kes lisavad sinna pidevalt sushisid. Lisaks saab soovi
korral menüüst ise midagi juurde tellida. Nüüd proovisime ka selle variandi
ära. Lõpetuseks valis Chiaki mulle hiiglasliku kalaga sushi. Väga tore asi oli
veel lauas olev kuuma vee kraan, kust sai pidevalt enda teetassi täita.
Õhtuks
tehti mulle taaskord põnevat rooga. Nad olid ikka endiselt nii vaimustuses, et
ma julgen kõike süüa ja proovida. Ilmselt see tuleb ka mu isa põhimõtetest,
sest tema alati rõhutab, et kuidas saab enne hinnangut anda, kui pole
proovinud. Samuti ei tohiks juba enne eelarvamusega suhtuda, sest see mõjutab
väga tugevalt.
Igaljuhul
pandi laua keskele jälle väike pliit
panniga, kuhu lisati väga õhukesed loomalihaviilud, erinevad juurikad, seened,
tofu ja siis kastmeid/puljong - ega ma täpselt ei teagi. Asja point on aga see,
et me ei söönud neid niisama, vaid kõigil oli ees väike kauss, kuhu panime
toore muna ning kõik söögi kastsime sealt läbi. Uskuge või mitte, aga maitses
super hästi! Kui te nüüd küsite, et kas nad salmonellat ei karda saada, siis
kuna Jaapanis on on toore muna söömine
väga tavaline, on neil selle jaoks leiutatud ka väga põhjalikud spetsiaalsed
tehnoloogiad, et kõik munad üle kontrollida.
Õhtul
istusime veel Kyoheiga päris pikalt, arutasime elu-olu ning mõtlesime, et üsna
uskumatu on, et juba 6 aastat tuttavad oleme. Selliseid sidemeid peab hoidma
ning kindlasti kohtume mõne aja pärast uuesti - kas siis Eestis, Jaapanis või
kuskil mujal riigis. Olen üsna kindel, et minul see Jaapanis viimaseks korraks
ei jää, sest avastamist seal jätkub palju. Ilmselt järgmine kord ühendaksin
selle mõne teise lähiriigi külastusega. Jaapan üllatab samal ajal enda
modernsusega kui ka natuke kummaliste vanade traditsioonidega. Et tänane postitus
liiga pikaks ei veniks, siis kirjutan ehk homme veel natuke mõnest kummalisest
kombest, asjast, käitumismaneerist, mis mulle seal olles silma jäi. Seega saate
veel vähemalt ühe reisipostituse siin lugeda. Aitäh, et olete vapralt ikka
lugemas käinud ning loodan, et tekitasin teis natuke suurema huvi Jaapani
vastu.
Mina
üritan nüüd kogutud positiivse energia endaga kaasa võtta ning suunata selle
igapäeva tegemistesse. Ilmselt oli see kindlasti minu üks parimatest reisidest,
kuid koju on ka alati tore tagasi tulla. Reisihing nagu ma olen, on juba ka
uued plaanid mõttes ning tuleb hakata neid vaikselt organiseerima. Samal ajal
pole ma muidugi unustanud ka enda spordialaseid eesmärke ning kibelengi
tegelikult juba trenni! Nüüd on veel viimane lend ja siis juba Eesti. Jaapani
köögist saadud ideid tahan kindlasti siduda enda igapäevaste söökidega, aga
ühest kodujuustust küll praegu ära ei ütleks.
![]() |
Ma tunnen end nende kõrval ikka alati nii hiiglaslikuna |
Väga huvitav lugemine on olnud :) Kahju, et nii võõras olen, muidu tuleks ukse taha maitsema :D
ReplyDeleteLol sama :D
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMulle on ka su reisipostitused väga meeldinud. Kunagi tahaks ise ka Jaapanisse jõuda. Uusi toite proovin ka hea meelega ja Jaapani köök on kindlasti midagi väga erinevat.
ReplyDelete