Saturday, June 18, 2016

Miks peaksid eelistama spordisokki tavalisele?

Mõned päevad tagasi korraldasin töötajatele väikese koosoleku. Suve saabudes on jälle palju uusi inimesi ning põhitõdede meenutamine ei tule teistelegi kahjuks. Käivitasime ka väikese müügivõistluse, mis loodetavasti annab natuke lisamotivatsiooni. Talvel see igatahes toimis. Kuna üks osa on jalanõuga sokkide kaasa müümine, süvenesin ka ise natuke antud teemasse eelkõige just treeningsokkide kohta. Tundub, et nende olulisust tihti ei hinnata piisavalt.

Inimestele üldjuhul väga meeldib osta ilusaid värvilisi spordiriideid ja -jalatseid. Trenniinimeste instagramis on igapäevased uute toppide ja tossude pildid. Ega ma ise ka mingi erand pole. Kui tihti postitatakse aga pilt uutest trennisokkidest? Ilmselt mitte eriti - kes ikka tahaks võõra  sokke vaadata? Nendele mõeldes tuleb kujutlus pigem kui millesti natuke haisvast või mustast.

Tegelikkuses on aga õigel treeningsokil väga oluline roll. Spordiga tõsisemalt tegelevad inimesed seda ka ilmselt teavad, kuid tihti suhtuvad ükskõikselt tervisesportlase stiilis harrastajad. Milleks küll kulutada raha kallile sokile, kui asja ajab ära ka tavaline puuvillane sokipaar?

Üldjuhul on igale spordialale mõeldud oma sokk, mis sobib antud treeninguga kõige paremini. Siiski on teatud omadused, mis iseloomustavad treeningsokki tavalisest.



Esiteks kindlasti materjal. Õige treeningsokk on tehtud üljuhul sünteetilisest materjalist nagu akrüül, nailon, polüester. Kuna sportides jalad higistavad, on soki üheks peamiseks eesmärgiks jalalt niiskuse eemale suunamine. Puuvillane sokk seevastu hoopis pigem imab niiskust. Märgade jalgadega treenimine aga soodustab villide teket ning samuti pole hea ka jalanõule. Seega aitab õige sokk ära hoida villide teket. Puuvillastes sokkides tekib intensiivse treeningu ajal rohkem hõõrdumist, mistõttu nad kuluvad kiiremini. Samuti koosnevad treeningsoki kangad tihti spetsiaalsest kiust, mis vähendavad halva lõhna teket.

Spordisokk pakub lisaks spetsiaalset pehmendust. Olenevalt spordialast on pehmendus natuke erinev. Peamiselt on pehmendus päka või kanna osas, et vähendada nendes piirkonades survet. Põhiliseks eesmärgiks on kaitsta jalga liigse põrutuse eest. Tavaliselt arvatakse, et selle töö teeb ära ainult jalanõu, kuid tegelikult on oluline roll ka sokil.

Tähtis on ka soki kõrgus. Liiga madal sokk, mis pole kindlalt jala ümber, võib sportides lihtsalt ära tulla ning talla alla vajuda, mis on esiteks ebameeldiv ja tekitab samamoodi hõõrdumist ning ville.

Kokkuvõttes - õige treeningsokk püsib hästi jalas, hoiab jalad kuivad, kaitseb põrutuse eest ning aitab vigastusi vältida!


Nagu ma enne mainisin, ei pööranud ka ma ise varasemalt palju tähelepanu sokkidele. Kui aga juba ära harjuda, siis on vahe märgatav. Ise teen peamiselt jõusaali, rühmatrenne ja jooksu, mistõttu väga erilise tehnoloogiaga variante ei vaja. Eelistan pigem õhukest, kerge pehmendusega, madala säärega natuke üle kanna sokke. Õige sokiga tundub jalg palju stabiilsem ja tasakaal parem.



Tegelikult saab neid päris mõistliku hinna eest. Ma ei hakka siin küll oma poele erilist reklaami tegema, aga Karrimori ja USA pro treeningsokid on küll minu südame võitnud. Seega soovitan pigem kulutada natuke rohkem ning muretseda endale lisaks jalanõudele ka korralikud sokid.


No comments:

Post a Comment