Monday, August 21, 2017

Kulutused kontrolli alla

Üks nädal suve on jälle otsa saanud ning septembrini on vaid loetud päevad. Ühelt poolt mulle isegi meeldib, sest tööl on enamik inimesi puhkustelt naasnud ning igapäevaselt pole nii üksiku “hundi” tunne.
Sügis tähendab tavaliselt ka uuesti rutiini sisse elamist. Kõik need üritused on muidugi toredad, aga vahepeal tahaks lihtsalt rahulikumalt kulgeda. Sellega seoses otsustasin üle vaadata natuke enda finantsilist seisu ja ega seal midagi rõõmustavat pole. Suvi ja reisid on oma töö teinud.
Seega võtsin plaani hakata enda kulutusi natuke piirama ja rohkem jälgima. Appi tuli vana hea exceli tabel. Esimese asjana märkasin kohe, et kuigi ma otseselt palju ei “larista”, võtavad suure osa just sellised “pisiväljaminekud” nagu üks kohvi Circle-Kst, üks vesi R-kioskist jne ning igapäevane või väga sage toidupoes käimine. Seega otsustasin antud harjumust muuta ning  püüan hakkama saada ühe päevaga ehk pühapäev on shoppingu jaoks. Teistel päevadel toidupoodi enda jalga ei tõsta. Loomulikult nõuab see natuke rohekm ette planeerimist. Kuna  hetkel elan üksi, on see natuke lihtsam, sest ei pea teistega arvestama. Siiski on põhitooted igal nädal enam-vähem samad ning jääb ära mõttetute asjade kokku ostmine.
Hakkasin ka täpsemalt toiduhindasid uurima ning tuleb välja, et see polegi vist nali, et need viimase aastaga tunduvalt kallimaks on läinud. Näiteks üks 200g Alma  murakamoosiga kodujuust on ligi 1,50€. Kuna olen suur kodujuustu ja kohipiimatoodete austaja, on see päris arvestatav summa. Tarbijahinnaindeksi järgi on näiteks aastaga tõusnud väherasvase piima hind 24%. Niiet enam ei tundugi 3€ valgubatoon väga kallis.
Teine suur kulu allikas on ka väljas söömine, millest ma küll loobuda ei taha ega ka plaani. Siiski hakkasin jälle tegema toitusid tööle kaasa ehk foodprep on jälle omal kohal. Küll ei ole see enam nii detailideni välja arvutatud nagu dieedi ajal,  kuid jälgin ikka, et süsivesikud, rasvad ja valgud oleksid olemas ning tasakaalus.
Igaljuhul tekitab see minus isegi natuke hasarti ehk panna ennast natuke proovile ning mõttetuid väljaminekuid piirata. Keeruline hoopis on hetkel see, et poodides on uued spordiriiete kollektsioonid ning kuna teen töö tõttu korra nädalas Sportlandi külastusi, siis tekib ikka tahtmine küll jälle midagi endale sealt võtta. Aga kuna siht on silme ees ehk sel aastal on ootamas veel üks suurem reis, olen tubli ja ootan juba kuu kokkuvõtte tegemist.
Üldiselt ma kodus toitudega väga “jalgratast leiutama” ei hakka ning lähtun põhimõttest, et saaks võimalikult kiirelt valmis. Uus põnev toode on näiteks Rannamõisa peekon broilerilihast või kalkunilihast. Mõlemad annavad 100 g kohta ainult 100-115 kcal ning maitselt väga mõnusad.
Samuti on hea lihtne variant Rimi kalkunipelmeenid, mida võimalusel külmkapis varuks hoian või vana hea lemmik salat ahjus röstitud kikerherneste, suvikõrvitsa ning meelepäraste lisanditega.
Kui hommikul trenni ei lähe, alustan päeva ikka tavaliselt kaerahelbepudruga. Kaerahelbed panen eelmisel õhtul juba vette, et hommiku valmistamisprotsess kiirem oleks.
IMG_9030
Kui trenni teen hommikul, on puder mulle seedimiseks liiga raske ning tavaliselt siis on menüüs galetid või röstitud kaerasai banaani ja maapähklivõiga.
IMG_9068
Vaatame siis mis numbrid kuu lõpus näitavad ja kas toimus mingeid muutusi või ei.

No comments:

Post a Comment