Wednesday, January 15, 2014

Lihtsad isetehtud pähklivõid

Eelmine nädal tuli isu jälle maapähklivõi järele. Üritan seda liiga tihti mitte süüa (sest see on sõltuvusttekitav), aga vahel annab mõnusa energia kick'i, täidab kõhtu kauaks ja sisaldab kasulikke rasvu. Eriti mõnus enne trenni mõne puuviljaga või natuke pudru peale. Samas olen instagramis palju näinud ka mandlivõid. Uurima hakates avastasin, et Eestis on seda saada väga vähe ja ulmelise hinna eest. Samas ei või kunagi kindel olla, mis sinna sisse on pandud. Isegi need nii öelda öko-tooted pole ju täiesti puhtad. Kui esialgu plaanisin tellida iherb'ist, siis peagi avastasin, et ise teha on hoopis parem mõte - kordades odavam, "puhtam" ja täpselt enda maitse järgi. Pühapäeval võtsin siis pähklivõide tegemise ette - kavas oli mandlivõi ja maapähklivõi.

Vaja läheb: mandlid (400 g), soolamata maapähklid (400 g); natuke oliivõli (võib ära jätta), soola (võib ära jätta), köögikombain. Lisa maitsestamiseks näiteks soovi korral kaneel, toorkakao vms.

Valmistamine: Esmalt röstisin pähkleid natuke kuival pannil pidevalt segades. Temperatuur ei tohi olla liiga kuum, sest muidu on kiiresti tulemuseks mustad pähklid. Seejärel läksid pähklid köögikombaini ja täiskiirusel purustamine algas. Võib-olla saab teha ka võimsama blenderiga, aga ei hakanud katsetama, kuna leidsin vana köögikombaini kapinurgast. Kuna puru koguneb kergesti kombaini äärtesse, peab seda vahepeal ise sealt käsitsi eemaldama. Paari minutiga oli pähklitest saanud jahu taoline mass - kui soov näiteks mandlijahu teha. Kindlasti teen seda edaspidi ise, selle asemel, et hinge hinna eest poest osta. Mõne aja möödudes hakkab pähklitest õli eralduma ning moodustub kreemi taoline mass. Selleks võib kuluda üsna tükk aega. Kui segu valmis, võib sellele lisada maitseid vastavalt soovile. Ise panin osale mandlivõile natuke lisaks kaneeli ja kakaod. Maapähklivõile lisasin veidi oliivõli (natuke kreemisema tulemuse jaoks) ja himaalaja soola. Viimane samm on segud purkidesse panna (mis oli minu arvates kõige tüütum ja raskem osa). Nii lihtne see kõik oligi ja tulemusega olen väga rahul. Olen juba mõned korrad maiustanud.



 Mandlite röstimine


Mandlid umbes 2 minuti möödudes - mandlijahu 


 Valmis segu


Pähklivõid purkides - (vakalult) mandlivõi kaneeliga, maapähklivõi, puhas mandlivõi


No comments:

Post a Comment