Sunday, July 3, 2016

Millist pähklivõid eelistada?

Paljudele seostub maapähklivõi tõenäolisest esimesena Ameerika filmidega, mille tegelased seda lusikaga purgist meeletutes kogustes söövad. Ka minu esimene kogemus oli juba päris palju aastaid tagasi USA reisil, kus hotellis oli üheks ainsaks variandiks maapähklivõi sai. Midagi positiivset ma sellest ei mäleta ja järgmine kord proovisin alles siis, kui alustasin enda nii öelda tervislikuma elustiiliga.
Kui vaadata pähklivõi kalorikogust (keskmiselt 600 kcal 100 g kohta), tekitab see kindlasti küsimusi, et miks ma seda just siis hakkasin tarbima, kui alustasin tervislikumalt toitumist. Kas ei peaks siis eelistama kõike rasvavaest ja madalakalorsusega? 1 teelusikas (ehk umbes 10 g) annab 60 kcal, mida saaks ehk palju otstarbekamalt ära kasutada.
Tegelikkuses sisaldab maapähklivõi tervislikke monoküllastumata rasvasid ning E-vitamiini, magneesiumi, tsinki, , rauda, kaaliumi, B-grupi vitamiine. Kuna tegemist on rasvase tootega, mis sisaldab ka üsna palju kiudaineid ja valke, hoiab see kõhtu üsna kaua täis. Siin kehtib aga üks põhilisi reegleid (nagu ka enamuste teiste toitudega) ehk mõõdukus, mis tähendab umbes 2-3 tl päevas. Otse purgist ma süüa ei soovitaks, vaid pigem pudru, saia või kohupiima/kodujuustuga. Viimastega sobib see veel eriti hästi, kuna need sisaldavad olulist amnohapet lüsiini, mida maapähklivõis on vähe.

Pika jutu mõte on tegelikult see, et poodides on pähklivõi nime all päris palju tooteid. Suur osa neist sisaldavad aga lisaks pähklitele tegelikkuses hoopis erinevaid taimeõlisid, suhkrut jms. Nii läheb tegelikult antud toidu väärtus ja kasulikkus üsnagi kaduma. Olen üsna kindel, et need, mida filmidest näete, on pigem Nutella-laadsed tooted, mis suures osas on suhkur. Kindlasti on parim pähklivõi ise teha, mis on tegelikult üsna kerge (minu õpetuse leiate siit), aga ka poes leidub päris häid alternatiive. 
Alljärgnevalt toongi enda mõned lemmiku, mis on Eestis saadaval.


Looduspere pood või e-pood: 500 g = 6.45 €
Üldjuhul on valika kas smooth ehk kreemjas või crunchy ehk pisikeste pähklitükkidga. Mina eelistan tükkidega varianti, kuhu on lisatud meresoola. Hetke lemmikuks on Biona crunchy, mis koosneb vaid maapähklitest ja meresoolast. Nüüd on seda saadaval ka suuremas purgis, mis on hinna mõttes palju kasulikum. Teine üsna sarnane on Prismas müüdav Monki pähklivõi. Samuti olen mitu korda ostnud Prismast Amona ilma igasuguste lisanditeta maapähklivõid (seda on ka suhkruga variant). Minu jaoks on ta aga natuke liiga tahke ja mulle meeldib kergelt soolane variant rohkem.

        Prisma: 330g = 4,69 €                                 Prisma 350g =  3.70 €   

Rimis I love eco sari on samuti välja tulnud üsna puhaste pähklivõidega. See on mul tavaliselt tööl varuks. Nüüd on olemas ka crunchy variant, mille ma ilmselt järgmisena ära proovin. 
Rimi 350 g = 3,29 €
Hinna mõttes on ilmselt kõige sõbralikum aga Myproteini 1 kg maapähklivõi tünn - saadaval nii tükkidega kui ka ilma. Muidu mulle antud toode täitsa meeldis, kuid hoolimata pidevast segamisest jäi lõppu ikkagi liiga palju tahket osa. Ka teised toidulisandite poed (nt www.lihased.ee) müüvad sarnaseid tünne, aga pole isiklikult proovinud.

IFit: 1 kg = 12.5 €


Lisaks on muidugi ka väga head Mark&Spenceri omad, kuigi seal juba päris palju muudki peale pähklite. Samuti leidub iherb's päris palju erinevaid variante. Vahel peidavad aga tõelised pärlid end pisikestes öko-poodides.

Lähiajal tahaks proovida Meridiani kookose-maapähklivõid (Organics), Myproteini mandlivõid (http://lihased.ee/mandlivõi); Artisana kookosvõid (iherb); So Good! firma tooteid (Fitstop); Ostrovit pähklivõid (http://pood.muscle-fitness.ee/peanutbutter). Eks hind paneb ikka sageli piiri peale. Suured lemmikud on mul veel tegelikult mandli- ja india pähkli või, mis omadustelt on ehk veel paremad, kuid hinnaklassilt ka tunduvalt kallimad. Peab vist ikka ise jälle mõne purgi valmistama - vaesed naabrid ainult, sest köögikombaini mürin on päris kõva.

Organics pood: 280 g = 5.59 €


Üldiselt kehtib pähklivõiga vist reegel, et kas vihkad või armastad - tuleb ainult ettevaatlik olla, et see  armastus liiga suureks ei läheks. 

Missugune on Teie suhe erinevate pähklivõidega ning kas on kujunenud välja ka teatud lemmikud?



10 comments:

  1. Meridiani kookose & mandli oma on vaieldamatu lemmik, kuid ostan harva, sest kontroll on kiire kaduma :D Meridiani kookose-maap2hkli oma on ka hea, kuid mandliga varianti troonilt ei t6uka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mandlivõi kaob tavaliselt liiga kiiresti kodust jah ;)

      Delete
  2. Mina vaatan, et võimalikult vähe süsivesikuid oleks. Olen tellinud lesscarbs.eu lehelt http://www.lesscarbs.eu/et/c/olid-rasvad-voided Päris hea on vahel teelusikatäis magustoiduks põske pista.

    ReplyDelete
  3. minu lemmik on biona oma. Üldiselt olengi ostnud ökopoodidest pakutavaid aga hetkel hakkab just biona purgike jälle tühjaks saama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biona on mul ka lemmik :) Nii hea, et suures purgis ka müügil.

      Delete
  4. Ma MyProteini mandlivõi tellisin ...ja see on parim, mida siiani saanud. Töökaaslane tellis ka Cashew Butter (Vanilla) - see oli rohkem halvaa maitsega juba.
    Mul MyProteinist küll terve list asju mida veel tahaks - valk "salty caramel" on näiteks über hea, sain proovida...ja oi kuidas tahaks tellida :D

    Kui kunagi hakkad MyProteinist tellima, anna teada, ma hea meelega telliks kellegagi koos, et saatekulu jagada.

    Head!
    Riina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sellel mandlivõil on mul ka ammu silm peal. Kas on palju odavam siis tellida Myprotein lehelt kui osta näiteks Ifitist?

      Delete
    2. Cashew butter UK lehel 16,89 €, iFitis 20 €.
      Valk 1 kg 16,69 €, valikus üle 60 maitse, iFitis 20 €, maitseid 16.

      Kui tellida suurem kogus koos ja jagada postikulu, tuleb üsna hea kokkuhoid :)

      Delete
    3. Lihased.ee lehel on siiski UK hindadega sarnasemad vahed ja odavam kui iFitis, kokkuvõttes tuleb odavaim variant :
      Kui tuleb enda hellitustuju, siis soovitan proovida ka Haabersti Rimist saadavat Rapunzel firma kookos-mandlivõid. Hind on suht kirves, pea 8euri, aga see on nagu vedel rafaello kreem-üliihea ;)

      Delete
  5. Kas teil on oma ettevõtte või investeeringu loomiseks vaja rahalisi vahendeid? Kas suurte projektide teostamiseks on vaja laenu? Kas vajate isiklikku laenu? Kas vajate raha muudel eri eesmärkidel? Kas vajate islami laenu? võtke meiega ühendust e-posti teel, et saada laenu võimalikult kiiresti: (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com)

    Laenupakkumine.

    ReplyDelete