Friday, March 28, 2014

Natuke koolitusest ka

Olen siin põgusalt maininud, et viimased kaks nädalavahetust on väga tihedad olnud. Nimelt käisin fitness- ja kulturismi treenerite erialasel koolitusel Tallinnas. Mõte sinna minna tuli juba eelmise aasta sügisel ja minu tore pere otsustas selle mulle kinkida. Tegelikult on see mõeldud ka niisama huvilistele, kes tahaksid ise teadlikumalt treenida. Kui esialgu polnud ma täiesti kindel, kas soovin ka tasemeeksamit teha, siis nüüd usun küll, et sügisel lähen eksamile. Mööda külge maha ei jookse. Selleks pean veel aprillis läbima spordi üldainete koolituse. Naljakas on see, et praegu tundub anatoomia ja sellega seostuv täitsa põnev. Kooli ajal kirusin küll, kui pidin seda õppima.

Väike ülevaade siis toimunust. Kokku kestis koolitus 6 päeva – kahel nädalavahetusel reedest pühapäevani.

Reede  (14.03) -  Esimesel päeval oli koolitajaks Indrek Otsus. Kes vähegi kulturismimaailmaga kursis, teab, et tegemist on üsna legendaarse inimesega. Praegu tegeleb küll rohkem rattaspordiga, aga kogemustega persoon kindlasti. Räägiti treenimise põhitõdesid, analüüsisime erinevaid treeningkavasid. Päeva teise poole teemaks oli toitumine. Koduseks tööks järgmiseks nädalaks saime kaks situatsiooni inimestega, kellele pidime treeningkava koostama ning enda ühe päeva toitumisanalüüsi tegema.

Laupäev (15.03) – Päev algas Tallinna Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas, kus sealne õppejõud Meeli Roosalu andis loengu inimese anatoomiast. Väga huvitav ja kasulik! Õppejõud oli väga emotsionaalne ning rääkis huvitavalt – oleks kõik loengupidajad sellised, jääks kindlasti rohkem külge ka. Teine pool päevast toimus jälle Spartas, kus Tartu Ülikooli õppejõud Peep Päll rääkis üldtreeningu põhitõdedest. Kuna ma võtan ka Tartus ühte tema ainet, siis oli paljud asjad juba tuttavad. Üldiselt oli huvitav – palju näiteid elust enesest. Peep Päll on olnud üldkehalise ettevalmistuse treener paljudele sportlastele Eestis. Praegu treenib näiteks Rocki.

Pühapäev (16.03) – Terve päeva veetsime jõusaalis koos Ott Kiivikasega, kes tutvustas erinevaid harjutusi ja treeningvõtteid. Tähtsamad asjad said kõik vaadatud. Kuna Sparta jõusaal on üsna suur, sai proovitud ka asju, mida tavaliselt võimalus teha pole. Kahtlemata kasulik ning sain palju teada ka enda tehnika kohta ning mida võiksin oma treeningutes muuta. Praktilise poole käigus saime ka rohkem üksteisega tuttavaks. Kuni selleni põhimõtteliselt keegi ei suhelnud omavahel. Inimesi oli ikka väga seinast seina. Mõni tuli jõusaali viigipükste ja triiksärgiga, mõni pigem moenäitusele. Üks neiu polnudki kunagi varem jõusaalis käinud.


Reede (21.03) – Jälle terve päev Indrek Otsusega. Esimene pool oli ausalt öeldes üsna igav. Teemaks oli erivajadustega inimeste treenimine, aga sisuliselt lihtsalt lehitsesime raamatut ja räägiti, et seda lugege siit ja sealt. Teine pool oli jällegi toitumisest ning analüüsisime tehtud treeningkavasid. Lõpuks toitumisanalüüsi ei jõudnudki vaadata, millest oli kahju. Oleks võinud olla rohkem analüüsi poolt, sest see arendab palju rohkem, kui lihtsalt tuim rääkimine.
Indrek Otsusel vanakooli mehena on üsna kindlad põhimõtted ja uuemaid suundumusi ning arenguid treeningul, toitumisel ta ei poolda. Seetõttu läksid paljuski minu (ja ka teiste) arvamused natuke vastuollu tema omadega. Aga eks selles valdkonnas ongi väga palju erinevaid arusaamu ning eks igaüks tugineb oma kogemustele.

Laupäev (22.03) – Esimese poole päevast oli jõusaalis funktsionaalsed harjutused koos Siim Kelneriga. Esialgu pidi küll tulema Tarmo Tiits, kuid ta ei saanud, millest oli veidi kahju. Proovisime erinevaid harjutusi kinesi masina ja kummidega, mis olid suunatud just inimestele, kellel on teatud piirkonnas pingeid või vigastus. Vaatasime ka baasharjutuste tehnikat ja kuidas neid sooritada, et võimalikult vähe vigastada ennast. Siin ilmnes natuke vastuolusid jälle Ott Kiivikase koolitusega. Ootasin natuke rohkem sellest osast, aga nt sain teada, kui alla peaksin kükkima, et see mu seljale võimalikult vähe koormust avaldaks.
Teine osa oli kulturismi ajalugu, mida andis Arnold Tokko. Vaatasime erinevaid pilte ja ajalugu üldisemalt. Natuke räägiti ka kohtuniku tööst. Tuleb tunnistada, et see osa oli huvitavam kui eeldasin. Ja kas teadsite, et presidendi sõnade võistlusel (mis toimus mõned aastad tagasi) otsiti ka sünonüümi fitnessile. Võitjaks osutus – muskeldamine. ÕSi pole see veel siiski jõudnud, üsna kole sõna minu meeles.

Pühapäev (23.03) – Viimane päev oli ilmselt üks huvitavamaid. Hommik algas jõusaalis, kus meid juhuslikult gruppideks jaotati ning igale rühmale anti ülesanne, kus pidi vastavalt inimese soovidele treeningplaani koostama ja soovitusi andma. Esialgu saime aega kõike omavahel arutada ning siis pidi iga rühm kaitsma ja seletama oma kava. Seejärel käskis Ott igal ühel rühmast teatud ülesandeid kavast ette näidata ning pidime seletama nagu kliendile ja täpselt kirjeldama, mis lihasele antud harjutus parim on. Sisuliselt samasugune on ka praktiline eksam, ainult siis juba individuaalne. Kõik rühmad tegid enam-vähem ülesande ära, meie omal läks ka päris hästi.
Pärast lõunapausi oli loeng toidulisanditest ja veidi kulturisti toitumisest. Sai natuke uusi teadmisi ka sellest valdkonnast. Lõpetuseks jagati kätte tunnistused ja iga üks pidi ütlema, millega ta muidu tegeleb. Nagu enne mainisin siis väga erineva taustaga inimesi.

Mis mind üllatas oli asjaolu, et paljud lihtsalt ei suvatsenud üldse kohal käia, v.a esimesel ja viimasel päeval või kui mõni juba võistlev treenija ei teadnud põhiasju harjutustest (eriti kui möödunud oli ka juba 5 koolituspäeva). Üldiselt jäin rahule ja tore oli kohata inimesi, keda huvitavad samad asjad. Paljud mu sõbrad vaatavad mind ilmselt juba natuke imelikult kui neile trennijuttu rääkima hakkan. Tegelikult ma väga ei räägi ka enam. Sügisel plaanin ikka eksami ära teha, mis koosneb teoreetilisest ja praktilisest osast. Kusjuures eelmine aasta kukkus üle 50% teoreetilisest läbi, mis tähendab, et praktilisele ei pääsegi.  Selline väike ülevaade siis - võib-olla kasu neile, kes on mõelnud ka seda läbida.


Homme juba Nike Training Day, mis saab kindlasti väga meeleolukas olema!

No comments:

Post a Comment