Tuesday, March 25, 2014

Toitumisanalüüs endale

Pidin eelmisel nädalal tegema enda ühe päeva toitumisanalüüsi. Otsustasin, et kui juba suuremaks arvestamiseks läheb, teen seda kolma päeva. Kuigi toitun üsna teadlikult ning pigem tervislikult, siis pole ma kunagi toitu kaalunud ega kaloreid täpselt arvestanud. Üldine ettekujutlus on olemas, kuid täpset makrotoitainete suhet ei teadnud. Olen hoogu võtnud küll mitu korda, aga iga pisimagi asja kaalumine on üsna harjumatu ning kui pole harjunud, ei tea ka, kui palju midagi võiks kaaluda. 

Esmaspäeval, teisipäeval ja kolmapäeval kaalusin siis ülima hoolikusega kõiki asju - igat pähklit, rosinat  jne. Tegelikult võtab see ikka väga kaua aega kokku - söögitegemine venis alati palju pikemaks. Kummardus nende inimeste ees, kes seda pidevalt teevad. Teisel poolt on see ikkagi üsna motiveeriv korralikuks toitumiseks. Kui tõesti pean igat asja kaaluma ja kirja panema, siis mõtlen palju rohkem, mida ja kui palju suhu pistan. Eesmärgiks oli küll süüa võimalikult tavaliselt (koos näksimiste ja muude asjadega), et saada igapäevasele sarnast tulemust. Ikkagi juhtus nii, et tegelikult sõin vähem kui muidu. Lihtsalt alateadvuses kinni. 

Mida näitasid siis tulemused? Tegelikult olid üsna üllatavad, sest mulle endale tundus küll vahepeal, et söön jube palju. Nende kolme päeva jooksul ei suutnud ma ühelgi päeval ületada 1700 kalori piiri, mis on ilmselgelt liiga vähe. Minu eesmärgiks pole kaalulangus ja minimaalne oleks vähemalt 2000. Muidugi pole ma veel päris oma trenni - ja toitumisrutiini tagasi saanud pärast haigust, aga see number on küll liialt madal. Valguprotsent oli olenevalt päevast ca 30%, mis kõikide tähtsate kalkulaatorite ja tabelite järgi on muidugi liiga palju. Samas gramme ja minu trennikoormust hinnates pole see kogus nii suur. Rasvu oli umbes 15-20%, mis on tegelikult natuke liiga vähe ehk nende osakaalu võin veidi tõsta. 

Tegelikult olen ülimalt rahul, et lõpuks põhjaliku analüüsi ära tegin. Vahepeal on mul tunne, et mu mõtted keerlevad liiga palju toidu ümber, mis pole normaalne. Ühel koolitusel räägiti, et inimene peaks umbes 20% oma päevast mõtlema toidu peale. Mina teen seda kindlasti tihendamini. Pidevalt on kahtlus, et kas söön liiga palju või liiga vähe või… Nüüd on tunne, et sain justkui endaga rahu sõlmitud. Tean palju ma tegelikult toitun, mida rohkem vajan ja ei muretse nii palju, kui vahel midagi head ja midagi mitte nii tervislikku suhu pistan. Paljud toitumisprobleemid algavadki just inimese enda peast ja ülemõtlemisest, keha on stressis ning soovitud muutusi ei tule. Kindlasti on kaalulangusel või mingi eesmärgi saavutamisel oluline rohkem planeerida, aga see ei tohiks saada kinnisideeks, mis kontrollib elu. Igal juhul soovitan kõigil mõnel päeval see aeg võtta ning kõik ülima täpsusega kirja panna. Saate palju rohkem enda kohta teada.

Mõned toidud nendel päevadel.

Portobello seen kitsejuustuga, munapuder tillgia, tomat, kodujuust
Pasta: kanahakkliha, suvikõrvits, ananass, purustatud tomatid


Salat: frillice salat, suitsukana, mozzarella juust, pirn,
viinamarjad, tomat, soolapähklid, mee-sinepi õlikaste
Kinoa külmsuitsu forelli, avokaado, tomatiga





Smuuti: mango, kookospiim, 1/3 banaan, vesi, proteiinipulber; müsli, kookoslaastud



Kaerahelbe puder toorkakao, banaani, maapähklivõiga



4 comments:

  1. Su toidud koosnevad paljudest erinevatest asjadest, sellepärast sul kaalumine aega võttiski :D Igapäevaselt kaaludes muutuvad toidud kuidagi lihtsamaks, et ei peaks nii palju aega kulutama, minul vähemalt nii on läinud - kui kaalun, siis on toit kuidagi igavam :D Aga samas, eks see ole enda viga pigem ikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmselt kui iga päev seda teha, siis juba enam-vähem kogused peas ka ning igat pähklit ja väikset asja ei pea kaaluma.

      Delete
  2. Kas kasutasid mingit programmi ka, mis ise arvutas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mõned asjad arvutasin ise, mõned võtsin http://tap.nutridata.ee
      Sinna saab muidugi ise lisada ka oma toiduaineid või toite.

      Delete