Kirjutan ühest üsna hiljutisest avastusest - kinoast. Tervislikumate eluviiside harrastajatele on
see ilmselt juba tuttav, aga ise avastasin kinoa alles suvel Austraalias olles. Seal on igasuguseid nii öelda öko-toite rohkem saada (mis
muidugi ei tähenda, et inimesed tervislikumalt toituksid) ja need on ka
odavamad.
Kinoa ehk tšilli hanemalts on taim, mis annab arvukalt
pisikesi söödavaid seemneid. Olenevalt sordist on need kas kollakad, roosad, oranžid, punakad või mustad. Mina olen proovinud vaid kollaseid. Võrreldes teiste teraviljadega on kinoa rohkem kvaliteetset
valku, sisaldab rohkesti kasulikke aineid ning annab pika täiskõhutunde.
Mina olen kinoast siiamaani teinud kolme erinevat rooga: kaks soolast ja ühe magusa hommikupudru, mis kõik on väga maitsenud. Hea vaheldus
muule teraviljale ning kaerahelbepudrule. Jagan ka teiega neid katsetusi.
Enne keetmist tuleb kinoa voolava vee all läbi loputada, kuni pesuvesi enam ei vahuta. Viimane kord unustasin seda teha ja süües oli vahepeal tunda justkui oleks paar liivatera sattunud kaussi ehk soovitan kindlasti loputada. Keetmiseks peaks võtma ühe osa seemnete kohta kaks osa vett. Seejärel laskma korraks keema ning hautama umbes 10-15 minutit.
Kinoa sisaldab: 5,2 g valku, 2,3 g rasvu, 27,6 g süsivesikuid. Toiteväärtus on 368 kcal 100 g kohta.
1. Kinoasalat suitsulõhega
Vaja läheb: 1dl kinoad, 2 dl puljongit (võib ka ainult veega), suitsulõhe, avokaado, kurk, oliivõli, paar tilka palsamiäädikat (võib ka panna midagi muud, nt oliivõli), natuke sidrunimahla
Valmistamine: Loputa kinoa ja pane keemia. Sel ajal viiluta kurk, avokaado (mina panin pool), suitsulõhe. Kui kinoa on valmis, lase natuke jahtuda ning sega teistega kokku. Lisa paar tilka palsamiäädikat (või oliivõli) ning pigista veidi sidrunimahla. Maitsesta soola ja pipraga (kui kasutada puljongit, siis ei pruugi vajalik olla). Ja valmis ta ongi - süüa võib nii soojalt kui ka jahtunult. Antud kinoa kogusest sai salatit ühele, muud asjad lisasin vastavalt tundele.
Enne keetmist tuleb kinoa voolava vee all läbi loputada, kuni pesuvesi enam ei vahuta. Viimane kord unustasin seda teha ja süües oli vahepeal tunda justkui oleks paar liivatera sattunud kaussi ehk soovitan kindlasti loputada. Keetmiseks peaks võtma ühe osa seemnete kohta kaks osa vett. Seejärel laskma korraks keema ning hautama umbes 10-15 minutit.
Kinoa sisaldab: 5,2 g valku, 2,3 g rasvu, 27,6 g süsivesikuid. Toiteväärtus on 368 kcal 100 g kohta.
1. Kinoasalat suitsulõhega
Vaja läheb: 1dl kinoad, 2 dl puljongit (võib ka ainult veega), suitsulõhe, avokaado, kurk, oliivõli, paar tilka palsamiäädikat (võib ka panna midagi muud, nt oliivõli), natuke sidrunimahla
Valmistamine: Loputa kinoa ja pane keemia. Sel ajal viiluta kurk, avokaado (mina panin pool), suitsulõhe. Kui kinoa on valmis, lase natuke jahtuda ning sega teistega kokku. Lisa paar tilka palsamiäädikat (või oliivõli) ning pigista veidi sidrunimahla. Maitsesta soola ja pipraga (kui kasutada puljongit, siis ei pruugi vajalik olla). Ja valmis ta ongi - süüa võib nii soojalt kui ka jahtunult. Antud kinoa kogusest sai salatit ühele, muud asjad lisasin vastavalt tundele.
2. Kinoa röstitud lillkapsa ja šampinjonidega
Vaja läheb: 2 dl kinoad, 1 lillkapsas, 5 šampinjoni, küüslauguküüs, 5 dl kanapuljongit, õli, soola-pipart, palsamiäädikat
Valmistamine: Tükelda lillkapsas väiksemateks tükkideks ning sega õliga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit, vahepeal segades. Tükelda küüslauk ja šampinjonid ning kuumuta õlis. Loputa kinoa ja pane keema. Kui kõik komponendid on valmis, sega need omavahel ning maitsesta soola-pipraga ja lisa veidi palsamiäädikat. Antud kogusest peaks saama umbes kolm inimest söönuks.
3. Hommikupuder kinoa ja õuntega
Vaja läheb: 1/2 tass kinoad, 1 tass mandlipiima (võib asendada tavalise piimaga), 1 tass vett, 1 õun (tükeldatud/riivitud), 1/2 tl kaneeli, 1tl vanilliekstrakti, 1 tl chia seemneid, seemnesegu/pähkleid/rosinaid
Valmistamine: Pane pestud kinoa, piim, vesi, õun, kaneel, vanill, seemned/pähklid potti ja lase keema. Alanda kuumust, kata pott ja keeda 10 minutit kuni puder on pehme ja kreemine (vajadusel lisa vedelikku). Kogus peaks olema ühele inimesele, aga mulle oli seda liiga palju. Kahekesi saab vast söönuks. Väga hea vaheldus kaerahelbepudrule.
Milline on minu lemmik? Pean tunnistama, et valida on üsna raske, aga ilmselt eelistan kinoad siiski soolase toiduna rohkem. Siiski tasub proovida ka magusamat varianti - täna hommikul tehtud pudrust on kõht siiamaani täis.
Kust osta? Eestis olen näinud seda vaid öko-poodides ja hind võib tunduda esiti krõbe. Samas ei kulu kinoad väga palju ja vaevalt, et see iga päev toidulauale jõuab. Mina olen antud pakist kolm korda saanud süüa teha. Vahel on odavam tellida hoopis Internetist: näiteks Vianaturale; Sojapood; iherb
Võimalusi kinoa kasutamiseks on lõpmatult palju. Head katsetamist!
Kust osta? Eestis olen näinud seda vaid öko-poodides ja hind võib tunduda esiti krõbe. Samas ei kulu kinoad väga palju ja vaevalt, et see iga päev toidulauale jõuab. Mina olen antud pakist kolm korda saanud süüa teha. Vahel on odavam tellida hoopis Internetist: näiteks Vianaturale; Sojapood; iherb
Võimalusi kinoa kasutamiseks on lõpmatult palju. Head katsetamist!
No comments:
Post a Comment