Saturday, October 26, 2013

Taasavastamas peeti

Peet on sel sügisel saanud järsult suureks lemmikuks. Mäletan, et lasteaias saime sageli keedupeedi salatit, aga mingis vanuses lihtsalt otsustasin, et see enam mulle ei maitse. See aasta on üldse igasuguste toiduainete (taas)avastamine. Näiteks kui esimest korda Austraalias olles avokaado mulle üldse ei meeldinud, siis nüüd ma lausa jumaldan seda. Sarnane lugu on ka peediga - tasapisi on sellest saanud taaskord minu suur sõber. Leian, et üldse on väga oluline mitte suhtuda eelarvamustega mingitesse toitudesse, mis esimesel korral ehk väga ei maitse ning selle tõttu on võetud põhimõte "see ei kõlba süüa". Näide elust enesest: mu ema, kes oli avokaadot mitu korda nö "paljalt" proovinud leidis, et maitseb imelikult ning pole suurem asi. Võtsin siis kätte ja tegin talle ükskord lõhe ja sidrunipipraga võileiva ning pärast seda on temast saanud avokaado suurim fänn. Nüüd katsetab juba ise igasuguste asjadega. Jutu mõte on, et tuleb olla julge ja proovida erinevaid variante. Kõik asjad polegi mõeldud üksi söömiseks. 
Peedi juurde tagasi minnes, siis see aasta olen seda natuke rohkem söönud kui tavaliselt ja mõte teha ahjupeedi salatit on peas olnud üsna kaua. Tõuke andis kui nägin seda Kristi blogis, kust pärineb ka retsept. Väikeste muutustega tegin antud salatit õhtusöögiks ja see oli super! Mõnus, kerge ja tervislik eine. Jagan ka siin retsepti.

Ahjupeedi salat fetaga

Vaja läheb: üks suur või kaks väiksemat peeti, 1-2 küüslauguküünt, beebispinatit, feta juustu (vastavalt palju ise tahad), väike peotäis kreeka pähkleid, oliivõli, pool sidrunit, palsamiäädikat, sool, pipar

Valmistamine: Koori peet ja viiluta üsna õhukesteks poolringideks. Sega kausis purustatud küüslaugu ja oliivõliga ning lisa soola, pipart. Pane ahjuvormi sisse foolium, laota peedid sellele ning küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit. Seejärel sega peete, kata ka pealt fooliumiga ning pane ahju veel umbes 30 minutiks või kuni peedid on pehmed. Kastme jaoks sega omavahel poole sidruni mahl, 2 spl oliivõli, 1 tl mett, 1 spl palsamiäädikat. Laota beebispinat taldrikule, nende peale kergelt jahtunud peedid, lisa juustukuubikud, nirista üle kastmega ning viimasena kreeka pähklid (mulle meeldib need väiksemateks tükkideks teha). Ja nii lihtne see ongi! Natuke aeganõudev, kuna peet peab ahjus olema üsna kaua, aga see eest maitsev. Aitäh retsepti eest, teen seda kindlasti ka edaspidi ning soovitan teilegi!

Ja nüüd on uneaeg, et puhata välja homseks "jala päevaks". Õnneks keeratakse täna öösel kella ehk võidan ühe tunni lisaaega. Jei!






No comments:

Post a Comment