Saturday, July 12, 2014

Mustikalised (25/100)

Üks suve kohustuslik osa on minu jaoks juba lapsest peale olnud metsas marjal-seenel käimine. Mingis  vanuses tundus see ikka väga tüütu kohustus, kuid mu ema ei andnud alla ja poolvägisi vedas mind ikka metsa. Tema on tõeline korilane - iga aasta varub sügavkülma täis maasikaid, vaarikaid, kukeseeni, metsmaasikaid.

 Nüüd on hakanud mulle endale ka meeldima ja täitsa vabatahtlikult lähen. Kuna Tallinna korterisse pole me veel midagi varunud, kuid talvel on nii hea enda marju süüa, siis olen vaikselt hakanud selle poole liikuma. Eks enamus osa tuleb ikka turult osta, aga võimalusel korjan ka ise. Täna hommikul trennis olles tuligi mõte, et võiks ühe metsaretke ette võtta. Sõbranna oli ka kohe nõus ja nii me neljakesi - mina, Siim, sõbranna ja tema väike õde selle tee ette võtsime. Põhja-Eesti kohtadest ei ole mul aimugi, mistõttu saime mõned vihjed ka, kuhu minna üldse võiks. Kuulduste kohaselt pidi palju kukeseeni olema. Neid me kahjuks ühtegi ei leidnud ja ega väga ei jõudnud otsida ka, sest nii kui metsa astusime võtsid mustikad silme eest kirjuks. Kõige suuremas vaimustuses oli sõbranna õde, kelle jaoks oli see esimene kord mustikaid metsas korjata. Siim oli küll rohkem moraalseks toeks ja korjas suhu, kuid lõpuks ei jäänud temalgi muud üle kui mõni ka minu ämbrisse korjata. Üks naljakas moment oli selline, kui sõbranna seletas õele, et "näed, vanal ajal naised käisid metsas marju ja seeni korjamas perele, et süüa teha. Mis sa arvad, mida mehed tegid?". Õde vaatas Siimu poole, mõtles veidi ja ütles: "Seisid!". Tegelikult oli ta täitsa tubli, et üldse tuli - talle oli ka esimene kord mustikal.

Panin juba mõned karbid külma ja ülejäänud jätsin niisama maiustamiseks. Värskelt on need siiski parimad!

Kui juba teema mustikate peale läks, siis kõik kindlasti teavad, et tegemist on väga kasulike marjadega. Toon välja ka mõned konkreetsed punktid, miks võiks neid iga inimene tarbida.

  • Uuringud on näidanud, et mustikate söömine võib pakkuda kaitset kõrge vererõhu vastu. Teadlaste korraldatud uuring näitas, et inimesed, kes söövad vähemalt ühe portsjoni mustikaid nädalas, alandavad kõrgevererõhutõve tekkimise riski 10% võrreldes nendega, kes mustikaid ei söö.
  • Mustikad sisaldavad suurel hulgal valke, süsivesikuid, kiudaineid, orgaanilisi happeid, mikroelemente (kaalium, naatrium, kaltsium, magneesium, fosfor, raud, vask, mangaan, koobalt, nikkel), B grupi vitamiine, PP ja C vitamiini ning mõningal määral ka P vitamiini ja pantoteenhapet.
  • Mustikad sisaldavad kuni 18% parkaineid, mis aitavad vabaneda mitmetest seedehäiretest, sealhulgas lihtsast, kuid äärmiselt ebamugavast kõhulahtisusest. 
  • Tihti kasutatakse mustikat suu- ja igemepõletiku puhul rahustava ja antiseptilise vahendina.
  • Mustikas seob inimorganismis vabu radikaale, takistades seeläbi vananemisprotsesse ning mitmete haiguste teket ja arengut.
  • Mustikas on väga kasulik kehvveresuse, neerukivide, podagra, reuma ja mitmesuguste nahahaiguste puhul.
  • Mitmesuguste nägemishäirete ravis toob mustikamahla kasutamine olulist kergendust. Mustikad leevendavad silmade väsimust, aitavad silmadel paremini kohaneda erinevate valgustingimustega, väldivad kanapimeduse tekkimist ning toovad leevendust neile, kes kannatavad lühinägelikkuse all.
  • Kuna mustikates on vähe kaloreid ja rasvu ning palju kiudaineid ja vitamiine, sobib mustikas hästi ka dieettoiduks. 
  • Mustikalehtedest teel on kehast vett väljaviiv toime.
  • Mustikate söömine aitab mälu korras hoida ning ennetada Alzheimeri tõppe haigestumist. Lisaks mälu parandamisele on mustikatest kasu ka tasakaalu- ja koordinatsioonihäirete korral.
  • Itaalia teadlased avastasid, et mustikaekstrakt on väga efektiivne maohaavandite raviks. Mustikas mõjutab veres leiduva proteiini-süsivesikute kompleksi biosünteesi, mis parandavad mao limaskesta limabarjääri tõhusust ning suurendavad sidekoel põhinevat ainet naha ja kapillaaride tasandil.
  • Mustikad vähendavad ka insuliini taset. Mustikalehtedest ja –vartest eraldatud glükosiid neomürtilliin toimib kui taimne insuliin. Seetõttu vähendab mustikas suhkruhaigetel veresuhkrut ja toimib kudedele (eeskätt kõhunäärmerakkudele) taastavalt.

Ühesõnaga ei jää muud üle kui kõik metsa!





3 comments:

  1. hei, äkki annad vihje, kust tallinna lähedal mustikaid leida? tahaks küll minna, aga ei tea, kuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meie käisime kuskil Soodla kandis. Täpsemalt ei osa öelda, sest ma ise ka kanti ei tunne.

      Delete
  2. Männiku ja Tammemäe vaheliselt alalt leiab ka mustikaid, soovitan :)

    ReplyDelete