Monday, July 14, 2014

Väike ülevaade Garmin Vivofit'st (27/100)

Ülikooli lõpetamise puhul sain kingiks oma kallilt noormehelt Garmin Vivofiti. Kes vähegi kursis on praeguste tehnoloogiliste uuendustega, teab ilmselt, et hetkel on üle maailma väga populaarsed erinevad aktiivsusmonitorid, mida kantakse üldjuhul randmel ning mis mõõdavad kõiksugu erinevaid näitajaid alates sammudest kuni unekvaliteedini. Kui mõni aasta tagasi Austraalias nendest kuulsin, tekkis kohe huvi mõnda proovida ning nüüd mul lõpuks see võimalus ka avanes. Tuntumad aktiivsusmonitorid on hetkel ilmselt Fitbit, Jawbone, Nike Fuelband, Samsung Gear Fit, Polar Loop ja Garmin Vivofit. Põhimõte on neil kõigil üldjuhul sama - inimese päevast tegevust mõõdetakse käe aktiivsuse järgi. Minu kaalukausile jäid eelkõige nimetatutest kaks viimast: Polar Loop ja Garmin Vivofit. Erinevalt teistest saab nendega kaasa osta ka pulsivöö, millega seade ühildub ning seega on võimalik paremini oma treeninguid jälgida.
Mõningase uurimustöö tulemusena otsustasin lõpuks Garmini kasuks. Toon välja mõned põhjused, mis mul valimist mõjutasid.
  • Garmin töötab tablettpatarei abil ehk aku kestab ligi aasta - igapäevane laadimine jääb ära. Polar Loopi seevastu peab iga paari päeva tagant laadima. Kuigi seade laeb samal ajal kui juhtmega infot arvutisse sisestada, on mulle igapäevane laadimine siiski liiast. Samuti ei lae ma kokkuvõtteid igapäevaselt arvutisse. Arvasin, et tulemuseks oleks üsna pea tühi randmekell kapinurgal.
  • Arvutisse informatsiooni laadimiseks pole vaja juhet, vaid selle jaoks on kaasas väike USB pesasse sobiv kaart. Andmete sisestamiseks tuleb kaart arvutisse panna, vajutada kellal vaid ühte nuppi ja sünkroonimine võib alata. Mina hoiangi kaarti kogu aeg arvutis, et seda mitte ära kaotada. Mida vähem juhtmeid seda parem mulle!
  • Kaasas on kaks erineva suurusega randmepaela, mida vastavalt käe suurusele kasutada. Samuti on võimalik osta juurde erinevat värvi randmepaelu, kuna seade on sealt eemaldatav. Polar Loopil seevastu peab rihma vastavalt käe suurusele kääridega parajaks lõikama ehk kui midagi valesti peaks minema, on natuke pahasti. Samuti pole võimalik soovi korral kella kellelegi teisele anda (kui just ei leia täpselt sama mõõtu randmega inimest).
  • Suurus - kuigi mõlemad kellad meenutavad mulle natuke vanglavõru, tundus Garmini variant mulle natuke väiksem ning kuna mul on ülipisike ranne, sobis see paremini. Hakkaksid nad veel valget rihma ka tootma, oleks eriti super!
  • Ekraan - Garmin kasutab LCD ekraani, mida on parem lugeda päikesevalguse käes kui Polari ekraani.
Siiski oli ka argumente Polari kasuks:
  • Ekraan - Polar kasuab LED taustvalgustusega ekraani, mida on näha ka pimedas. Garmini ekraani kottpimedas lugeda pole eriti võimalik, kuid siiski minu jaoks see oluline miinus pole.
  • Käepael - Garmini käepaela kinnitus on kohati nõrk ja on oht, et suurema/tugevama vastumineku korral võib käe pealt ära tulla. Polari rihm kinnitub seevastu tugevamini.
  • Välimus - LED ekraan näeb ehk natuke ilusam välja kui Garmini LCD ekraan.
  • Pulsivöö - Polari H7 pulsivöö kvaliteet on kvaliteedilt kindlasti parem - ühildub enamike jõusaalimasinate, uuemate iPhonedega, omab bluetoothi. Garminiga kaasas olev vöö on veidi jäigem, kuid mulle isiklikult ei sobinud Polari oma, kuna andur oli liiga ette ulatuv ja kõhul harjutusi tehes oli väga ebamugav. Enamikele inimestele see siiski meeldib.
Aga tutvustan teile nüüd natuke karbi sisu, mis kellaga kaasas oli.



Esmalt pärast karbist väljavõtmist tuleb registreerida end Garmini lehel ja tõmmata endale Garmin Express, millega seadet sünkroonida. Seejärel valida endale sobiv käerihm ja seade sinna sisse panna. 

Vasakult: pulsivöö, väiksem rihm koos seadmega, suurem rihm, USB liides

Ekraani kõrval on must nupp, mille abil saab nähtavat informatsiooni vahetada. Valikuvõimalused on kell, kuupäev, pulss (kui on vöö peal), tehtud sammud, päeva normi täis saamiseks vajalikud sammud, kõnnitud kilomeetrid, põletatud kalorid. Samme loeb kell käe aktiivsuse järgi ning hakkab seda tegema vist umbes 10+ sammu juures ehk iga väiksem liigutus arvesse ei lähe. Kui mitteaktiivne aeg liiga pikaks läheb, tekib ekraanile tasapisi punane joon, et meenuta liikumise vajadust. Öösel magama minnes peab nuppu hoidma pikalt all ning kell läheb unerežiimile. Juhendi järgi peaks ta käe liigutuste järgi analüüsima, kui rahulik uni oli. Mul on ta viimasel ajal öösel natuke soonima ja häirima hakanud, mistõttu lasen rihma üsna lõdvaks enne magama minekut.



Selleks, et infot arvutisse saada, peab pisikese kaardi USB auku panema ja kella nuppu pikalt peal hoidma, et ilmuks ekraanile kiri sync. Seejärel imporditakse kogu informatsioon Garmin Connecti, mis teeb igasugu erinevaid kokkuvõtteid ja analüüse. Panen mõned pildid ka enda kokkuvõtetest selles programmis.


Päeva kokkuvõte - tehtud sammud, põletatud kalorid, kilomeetrid, keskmine

Näitab, mis ajal olen aktiivsem ja liigun rohkem

Eelmisel nädalal tehtud sammud. Tulbad on rohelised, sest täitsin iga päev enda normi. 
Tänase päeva kohta on näha halliga palju oleks veel vaja kõndida.

Põletatud kalorid - punasega aktiivsed kalorid ja sinisega ülejäänud.
Unetunnid - nagu näha siis keskmiselt 6-7 tundi


Jõutreening: graafikult on selgesti näha, kuidas jõusaali
 treeningul pulss muutub - seeria ajal kõrge ja seeriate vahel madal.

Jooksutrenn: graafikult on näha, et pulss on palju ühtlasem treeningu ajal

Pärast 3 nädalat kella kasutamist, olen täitsa rahul enda valikuga. Esimestel päevadel käis küll läbi mõte, et kas seda oli ikkagi vaja - nimelt suudavad sellised asjad minus kiiresti halba enesetunnet tekitada. Nüüd olen juba harjunud ja väga põnev on enda aktiivsust jälgida. Suvel on kindlasti liikumist rohkem, aga talvel olin ma ikka üsna istuva eluviisiga. Trennis käin küll igapäevaselt, aga ülejäänud ajal füüsiliselt ebaaktiivne. Kindlasti ei tasuks kulutatud kalorite arvu ja samme võtta absoluutse tõena, sest tegelikult ta siiski kõiki üksikuid faktoreid ei arvesta. Siiski saab arusaamise üldpildist ning kindlasti annab paljudele inimestele motivatsiooni rohkem liigutamiseks. See kindlasti ei asenda päriselt pulsikella, kuid mulle hetkel sellest piisab ning pulsikella ei kasuta üldse. Soovitaksin seda eelkõige inimestele, kes otsivad lisamotivatsiooni ning tahavad kursis olla enda päevase liikumisega. Mina olen valikuga rahul ja aitäh Siimule, kes ikka kõik mu soovid täidab! :)

Toodet saab osta Garmini poest, Euronicsist, Photopointist, Elionist (ja võib-olla ka mujalt). Ainult kell maksab 119€ ning koos pulsianduriga 149€.






2 comments:

  1. Ilmselt oled seda enne blogis maininud ka, aga üldse ei tule ette. Kas lisaks sellele Vivofit'ile kasutad ka nö tavalist pulsikella? Olen ise just viimasel ajal mõelnud, et tahaks endale pulsikella ja siis on huvi äratanud ka need nö aktiivsusmonitorid ja ei oskagi lõplikku seisukohta võtta, mis mulle parem oleks. T.

    ReplyDelete
  2. Pulsikell vs. aktiivsusmonitor vs. nutikell.
    Tegin ise ühe video mõni aega tagasi nendest ja äkki see oskab aidata otsustamisel:
    https://www.youtube.com/watch?v=kAt2SPJ-vhU

    ReplyDelete